Czego dowiesz się z tego artykułu?

Rola diety w leczeniu lipedemy

Odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia zachowawczego w obrzęku tłuszczowym (lipoedemy). Ze względu na to, że znaczna część pacjentek z obrzękiem tłuszczowym ma również nadwagę lub otyłość, interwencje dietetyczne przyczyniające się do zmniejszenia masy ciała odgrywają zasadniczą rolę w leczeniu tego schorzenia [1,2,3,4].

Co więcej, lipedema to także zaburzenie charakteryzujące się występowaniem stanu zapalnego [5,6]. Zmiany zapalne obecne w tkance tłuszczowej mogą przyczyniać się do występowania bólu, który jest charakterystycznym objawem lipedemy, ale dokładne mechanizmy leżące u jego podstaw nadal nie są w pełni poznane [1].

Przypuszcza się, że zmniejszenie objętości kończyn może zmniejszyć niedotlenienie w komórkach, prowadząc do zmniejszenia przerostu adipocytów, a w konsekwencji do zmniejszenia bólu. Dodatkowo, przeciwzapalne działanie diety może mieć istotne znaczenie w redukcji objawów bólowych u tych pacjentek. W związku z tym dieta przeciwzapalna staje się jeszcze bardziej istotna w procesie leczenia [7,8].

Czym jest dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, który ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie poprzez spożywanie pokarmów, które działają przeciwzapalnie, przy jednoczesnym wyeliminowaniu produktów, które działają prozapalnie.

Zazwyczaj jest to dieta bogata w antyoksydanty, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wybrane witaminy i składniki mineralne, a uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol i żelazo [9]. Ze względu na rodzaj stosowanej diety w obrzęku tłuszczowym, źródłem przeciwzapalnych składników będą inne produkty spożywcze (Tabela 1).

Główne składniki diety przeciwzapalnej [9]: 

Oleje roślinne: takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany, zawierają kwasy omega-3 i witaminę E, które działają przeciwzapalnie.

Orzechy i nasiona: warto włączyć do diety orzechy włoskie, laskowe, nasiona chia, siemię lniane i migdały, które dostarczają witaminy E, magnezu oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby: tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela i sardynki, są źródłem kwasów omega-3 o działaniu przeciwzapalnym.

Warzywa: warto wybierać warzywa nie zawierające dużo skrobi, takie jak pomidory, cukinia, ogórki, sałaty i kapusty. Są one bogate w antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz witaminę C i ß-karoten.

Owoce: zwłaszcza te jagodowe i cytrusowe, które dostarczają przeciwzapalnych antocyjanów, polifenoli i witaminy C.

Pełnoziarniste produkty zbożowe: wybieraj produkty pełnoziarniste, takie jak chleb żytni razowy, płatki owsiane, kasza gryczana i pęczak, które dostarczają magnezu, cynku i błonnika pokarmowego.

Nasiona roślin strączkowych: wprowadź do diety soczewicę, fasolę, ciecierzycę, które dostarczą błonnika, magnezu i cynku.

Przyprawy i zioła: kurkuma, imbir, czosnek i cynamon znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych.

Kawa i herbata: zielona i czarna herbata oraz kawa zawierają antyoksydanty, więc warto je pić codziennie.

Źródła związków o potencjale przeciwzapalnym w diecie niskowęglowodanowej (low-carb) i ketogennej [9,10]

 

Przeciwzapalny składnik

Dieta Ketogenna

Dieta Low-Carb (niskowęglowodanowa)

Błonnik pokarmowy

• Nieskrobiowe warzywa: pomidory, ogórki, sałata, kapusty, papryka, cukinia, kalafior, brokuł, rzodkiewka, kiszona kapusta i ogórki, szpinak, seler naciowy.

• Owoce jagodowe: borówki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny oraz porzeczki 

• Orzechy i nasiona

• Babka płesznik i babka jajowata 

 Warzywa

 Owoce

 Nasiona roślin strączkowych

 Pełnoziarniste produkty zbożowe

 Orzechy i nasiona 

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

• Oliwa z oliwek

• Orzechy laskowe

• Migdały

• Awokado

• Oliwki

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

 Olej lniany

 Siemię lniane

 Olej rzepakowy

 Orzechy włoskie

 Tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, śledzie, sardynki, szprotki

Magnez

• Orzechy i nasiona

• Kakao i gorzka czekolada

• Sery 

• Ryby, owoce morza

• Mięso 

• Nasiona roślin strączkowych

• Pełnoziarniste produkty zbożowe

• Orzechy i nasiona

• Kakao i gorzka czekolada 

Cynk

• Ryby
• Owoce morza
• Mięso
• Jajka

Selen

• Jajka
• Mięso
• Ryby i owoce morza
• Sery
• Orzechy brazylijskie

Witamina A

• Jajka
• Mięso
• Ryby i owoce morza
• Sery
• Masło

Witamina C

Wszystkie nieskrobiowe warzywa i owoce jagodowe, a w szczególności:
• papryka, kapusta, szpinak, kiszonki
• truskawki, maliny, porzeczki, jagody

Wszystkie warzywa i owoce, a w szczególności:
• papryka, kapusta, szpinak, kiszonki
• truskawki, maliny, porzeczki, jagody, cytrusy, kiwi

Witamina E

• Oleje roślinne
• Orzechy
• Nasiona (słonecznika, dyni, lnu, sezamu)

Witamina D

• Tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, śledzie, sardynki, szprotki
• Doustna suplementacja

Witamina B1

• Słonecznik, sezam, pestki dyni
• Pistacje, orzechy włoskie, laskowe
• Drożdże nieaktywne
• Schab, szynka wieprzowa
• Ryby

• Nasiona roślin strączkowych
• Pełnoziarniste produkty zbożowe
• Orzechy i nasiona
• Schab, szynka wieprzowa
• Ryby

Witamina B2

• Jajka
• Sery
• Ryby
• Migdały
• Nasiona (sezamu, dyni, słonecznika)
• Kakao

• Nasiona roślin strączkowych
• Jajka
• Sery
• Ryby
• Migdały
• Nasiona (sezamu, dyni, słonecznika)
• Kakao

Niacyna

• Kurczak, indyk
• Schab
• Wołowina
• Ryby
• Nasiona (sezamu, dyni, słonecznika)

• Nasiona roślin strączkowych
• Pełnoziarniste produkty zbożowe
• Kurczak, indyk
• Schab
• Wołowina
• Ryby
• Nasiona (sezamu, dyni, słonecznika)

Witamina B6

• Ryby
• Schab
• Indyk
• Sezam
• Orzechy

• Nasiona roślin strączkowych
• Ryby
• Schab
• Indyk
• Sezam
• Orzechy

Kwas foliowy

• Szpinak, zielona pietruszka, brokuły, brukselka, szparagi, jarmuż, kiełki, sałata
• Jajka
• Sery
• Orzechy i nasiona
• Awokado

• Nasiona roślin strączkowych
• Pełnoziarniste produkty zbożowe
• Zielone warzywa liściaste
• Jajka i sery
• Orzechy i nasiona
• Awokado

ß-karoten

• Zielone warzywa liściaste
• Papryka czerwona
• Szczypiorek, koperek

Warzywa i owoce w kolorze:
• pomarańczowym
• żółtym
• zielonym
• czerwonym

Flawonoidy

• Wszystkie nieskrobiowe warzywa
• Owoce jagodowe
• Kakao
• Gorzka czekolada
• Kawa
• Czarna i zielona herbata
• Goździki, czosnek, imbir, szafran, kurkuma, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn

• Nasiona roślin strączkowych
• Pełnoziarniste produkty zbożowe
• Warzywa i owoce
• Kakao
• Gorzka czekolada
• Kawa
• Czarna i zielona herbata
• Goździki, czosnek, imbir, szafran, kurkuma, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn

Co warto ograniczyć w diecie, aby zwiększyć jej przeciwzapalny charakter?

Dieta przeciwzapalna charakteryzuje się zmniejszoną wartością energetyczną i ograniczeniem spożycia węglowodanów ogółem [9]. W związku z tym ważnym aspektem terapii dietetycznej lipedemy jest ograniczenie w różnym stopniu podaży węglowodanów z dietą. W przypadku nadmiernej masy ciała wskazane jest zastosowanie odpowiedniego deficytu energetycznego [4,8].

Warto zadbać o ograniczenie spożycia produktów dostarczających nasyconych kwasów tłuszczowych – smalcu, wieprzowiny, podrobów, przetworów mięsnych (boczku, tłustych wędlin, kiełbas), dużych ilości masła oraz oleju kokosowego [9,10].

Istotnym elementem diety jest ograniczenie spożycia źródeł tłuszczów trans (żywności typu fast-food, pieczywa cukierniczego, twardych margaryn, słodyczy i czekolad z nadzieniem) [9,10].

Korzyści stosowania diety przeciwzapalnej w obrzęku tłuszczowym

Ze względu na to, że lipedema jest chorobą o podłożu zapalnym to dieta o potencjale przeciwzapalnym może być wartościowym narzędziem w terapii tego schorzenia [1,5,6,8].

Prawdopodobnie przy pomocy takiej diety dochodzi do zmniejszania dolegliwości bólowych w kończynach u tych pacjentek. Poza tym, przestrzeganie diety przeciwzapalnej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszenie występowania powikłań otyłości często towarzyszącej obrzękowi tłuszczowemu, takich jak hipercholesterolemia, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.

Stosowanie diety przeciwzapalnej sprzyja również zdrowej mikrobiocie jelitowej i może pomóc w redukcji problemów trawiennych.

Podsumowując, dieta przeciwzapalna może być kluczowym elementem terapii obrzęku tłuszczowego. Wybierając odpowiednie produkty spożywcze i unikając tych, które mogą nasilać stan zapalny, można istotnie wspierać proces leczenia lipedemy.

Piśmiennictwo:

1. Herbst KL, Kahn LA, Iker E, et al. Standard of care for lipedema in the United States. Phlebology. 2021;36(10):779-796. doi:10.1177/02683555211015887
2. Wounds UK. Best Practice Guidelines: The Management of Lipoedema. London: Wounds UK, 2017.
3. Halk AB, Damstra RJ. First Dutch guidelines on lipedema using the international classification of functioning, disability and health. Phlebology. 2017;32(3):152-159. doi:10.1177/0268355516639421
4. Jeziorek M, Szuba A, Kujawa K, Regulska-Ilow B. Comparison of Actual and Predicted Resting Metabolic Rate in Women with Lipedema. Lymphat Res Biol. 2023 Jun;21(3):244-252. doi: 10.1089/lrb.2022.0084. Epub 2023 Jan 20. PMID: 36662587.
5. AL-Ghadban, S.; Cromer, W.; Allen, M.; Ussery, C.; Badowski, M.; Harris, D.; Herbst, K.L. Dilated Blood and Lymphatic Microvessels, Angiogenesis, Increased Macrophages, and Adipocyte Hypertrophy in Lipedema Thigh Skin and Fat Tissue. J. Obes.
2019, 2019, 8747461. https://doi.org/10.1155/2019/8747461.
6. Keith, L.; Seo, C.A.; Rowsemitt, C.; Pfeffer, M.; Wahi, M.; Staggs, M.; Dudek, J.; Gower, B.; Carmody, M. Ketogenic Diet as a Potential Intervention for Lipedema. Med. Hypotheses 2021, 146, 110435. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2020.110435.
7. Di Renzo L, Cinelli G, Romano L, et al. Potential Effects of a Modified Mediterranean Diet on Body Composition in Lipoedema. Nutrients. 2021;13(2):358. doi:10.3390/nu13020358
8. Jeziorek M, Szuba A, Kujawa K, Regulska-Ilow B. The Effect of a Low-Carbohydrate, High-Fat Diet versus Moderate-Carbohydrate and Fat Diet on Body Composition in Patients with Lipedema. DMSO. 2022;Volume 15:2545-2561. doi:10.2147/DMSO.S377720
9. Shivappa N, Steck SE, Hurley TG, et al. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014;17(8):1689–1696. doi:10.1017/S136898001300211527
10. Kunachowicz, H.; Nadolna, J.; Przygoda, B.; Iwanow, K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL: Warsaw, Poland, 2005.