Czego dowiesz się z tego artykułu?
Czym jest obrzęk tłuszczowy (lipedema)?
Lipedema to przewlekła choroba tkanki tłuszczowej, która zazwyczaj występuje w obrębie kończyn dolnych, bez zajęcia stóp. W niektórych przypadkach może także obejmować ramiona.

Do klinicznych objawów lipedemy należą: nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie bioder, ud i łydek, łatwe siniaczenie oraz ból tkanki tłuszczowej, który może być spontaniczny lub wywołany naciskiem. Wyraźna dysproporcja między górną a dolną częścią ciała jest jednym z najbardziej typowych objawów choroby [1,2].

Obrzęk tłuszczowy jest powszechnym zaburzeniem, które występuje prawie wyłącznie u kobiet i szacuje się, że może dotyczyć około 11% dorosłych kobiet na świecie [3,4].

Mimo, że nadal nieznane są dokładne przyczyn tej choroby, to w jej rozwoju biorą udział różni czynniki, w tym genetyczne i hormonalne [5,6]. Początek choroby zazwyczaj przypada na okres zmian hormonalnych, takich jak dojrzewanie, ciąża czy menopauza [4,7].

Lipedema a otyłość
Obrzęk tłuszczowy a otyłość to dwie różne jednostki chorobowe, jednakże często współwystępujące ze sobą. Postęp obrzęku zazwyczaj następuje wraz z wzrostem masy ciała, a otyłość często towarzyszy temu schorzeniu [8,9,10].

Szacuje się, że około 80% wszystkich pacjentek z lipedemą może mieć nadwagę lub otyłość [11]. Dlatego zmniejszanie nadmiernej masy ciała jest niezbędnym elementem w leczeniu lipedemy [1,2,6,7,11].

Ponadto, lipedema to zaburzenie charakteryzujące się występowaniem stanu zapalnego w tkance tłuszczowej [4,12].

Skuteczna dieta w obrzęku tłuszczowym
Najlepszą formą leczenia dietetycznego dla pacjentów z lipedemą jest zastosowanie diety o obniżonej wartości energetycznej i o potencjale przeciwzapalnym [13]. Dodatkowo, dieta o ograniczonej podaży węglowodanów (w tym dieta ketogeniczna) może być bardzo skuteczna w leczeniu lipedemy [12,14,15].

Diety o charakterze niskowęglowodanowym nie tylko mogą przyczynić się do istotnego zmniejszenia masy ciała, ale także do wyraźnego zminimalizowania obrzęku tłuszczowego i poziomu odczuwania bólu w kończynach [11,12].

Wykazano, że dieta niskowęglowodanowa-wysokotłuszczowa może być skuteczniejsza w zmniejszaniu masy ciała (głownie tkanki tłuszczowej) i obwodów nóg u pacjentek z lipedemą niż dieta z niskim indeksem glikemicznym [11].

Dieta z ograniczeniem węglowodanów może pomóc pacjentkom z obrzękiem tłuszczowym nie tylko w utracie masy ciała, ale także poprawić parametry laboratoryjne. Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że dieta niskowęglowodanowa-wysokotłuszczowa, może być cenną strategią żywieniową zarówno dla pacjentów z lipedemą i/lub otyłością mając pozytywny wpływ na profil glukozy, funkcję wątroby, stężenie triglicerydów oraz choleterolu HDL, jednocześnie nie pogarszając funkcji nerek i tarczycy [16].

Dieta niskowęglowodanowa-wysokotłuszczowa polega na spożywaniu produktów takich jak:
  • chude mięso (kurczak i indyk, wołowina, chuda wieprzowina, np. schab, szynka)
  • tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, sardynka, makrela)
  • jajka
  • pełnotłuste produkty mleczne (sery, twarogi, grecki jogurt, śmietana)
  • oleje roślinne (oliwa, olej rzepakowy, lniany)
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały)
  • nasiona (słonecznik, dynia, siemię lniane)
  • awokado, oliwki
  • warzywa niskoskrobiowe (cukinia, ogórek, sałata, pomidor, brokuł, kapusta, rzodkiewka, itp.)
  • owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny)
  • przyprawy i zioła
  • kawa i herbata, woda
Dieta Niskowęglowodanowa-Wysokotłuszczowa polega na wyeliminowaniu produktów takich jak:
  • cukier i słodycze (w tym miód)
  • produkty zbożowe (pieczywo, ryż, kasza, makaron, płatki zbożowe)
  • ziemniaki
  • *warzywa okopowe (marchew, buraki, pietruszka, seler)
    *dynia
  • *owoce (inne niż jagodowe)
  • napoje (soki, mleko, słodzone napoje)

    *niedopuszczalne tylko w dietach o charakterze ketogennym

Terapia dietetyczna lipedemy w praktyce
Niezależnie od rodzaju zastosowanej diety w terapii lipedemy, plany żywieniowe powinny zostać spersonalizowane, co ma na celu zwiększenie przestrzegania diety przez pacjentki.

Uwzględnienie indywidualnych preferencji dotyczących lubianych produktów, możliwości kulinarnych oraz czasowych i finansowych maksymalizuje stopień przestrzegania diety i automatycznie zwiększa jej skuteczność.

Ważna jest edukacja żywieniowa pacjentki, która ułatwia przestrzeganie planu żywieniowego i przygotowuje pacjentkę do samodzielnego działania po zakończeniu współpracy z dietetykiem.

Istotne jest przygotowanie planu żywieniowego opartego na indywidualnie oszacowanym zapotrzebowaniu energetycznym i wprowadzeniu optymalnego deficytu energetycznego w zależności od stopnia nadwagi. Całkowitą wartość energetyczną diety warto podzielić na 3 lub 4 posiłki w ciągu dnia.

Dzięki przygotowaniu profesjonalnego planu żywieniowego można mieć pewność, że dieta zostanie zbilansowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, co jest niezwykle istotne w celu zachowania zdrowia.

Jednak ze względu na wykluczenie niektórych grup produktów z diety o charakterze niskowęglowodanowym, należy zastosować odpowiednią suplementację niedoborowych składników odżywczych.

Najczęstsze niedobory pokarmowe w dietach o charakterze ketogennym dotyczą: błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witaminy B1, magnezu, potasu i żelaza (wyłącznie w grupie kobiet do 50 r.ż.). Jednakże dobrze skomponowana dieta znacząco niweluje ryzyko niedoborów pokarmowych [11].

W celu osiągnięcia najlepszych efektów w zmniejszaniu obrzęku tłuszczowego terapia dietetyczna powinna być traktowana jako proces, który wymaga stałej współpracy pacjentki z doświadczonym dietetykiem.

Regularne wizyty kontrolne podczas całego procesu mają na celu wsparcie podczas terapii, utrzymanie motywacji oraz szukaniu rozwiązań w przypadku pojawiających się trudności podczas stosowania diety.

Co warto jeszcze zrobić poza stosowaniem diety?
Poza stosowaniem odpowiedniej diety warto utrzymywać regularną aktywność fizyczną. Optymalne jest wykonywanie minimum 30 minut lekkiej aktywności każdego dnia: marszu, nordic walking, pływania, jazdy rowerem, jogi, pilatesu [1].

Regularna aktywność fizyczna przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania układu limfatycznego, żylnego oraz sprzyja uwrażliwianiu tkanek na działanie insuliny, przez co zmniejsza insulinooporność często towarzyszącą obrzękowi tłuszczowemu.

Warto również zadbać o odpowiednią długość snu (minimum 7-8 godzin), zmniejszyć stosowanie używek takich jak papierosy i alkohol.

Ze względu na większe ryzyko występowania zaburzeń o podłożu emocjonalnym u pacjentek z lipedemą (np. depresji, zaburzeń lękowych) warto wprowadzić techniki relaksacyjne do codziennej rutyny (np. mindfulness, joga, medytacje).

W przypadku większych trudności na tle stresowym należy rozważyć skorzystanie z profesjonalnego wsparcia psychologicznego [17,18].

Podsumowanie
Nie istnieje jeden, uniwersalny plan żywieniowy dla wszystkich pacjentek z lipedemą dlatego warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem, który dobierze terapią dietetyczną w zależności od potrzeb pacjentki.

Natomiast wiadomo, że można osiągnąć znaczną redukcję zawartości tkanki tłuszczowej i zminimalizować obrzęki, stosując dietę z ograniczeniem węglowodanów oraz bogatą w składniki o właściwościach przeciwzapalnych.

Zdecydowanie zalecane jest ograniczenie prozapalnych składników diety, co może przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego i bólu w kończynach, zmniejszenia obrzęku i tym samym poprawienia jakości życia.

W przypadku współwystępowania innych chorób lub stosowania diet eliminacyjnych np. wegetariańskiej lub wegańskiej, zalecenia dietetycznej powinny być odpowiednio modyfikowane.

Piśmiennictwo:
1. Wounds UK. Best Practice Guidelines: The Management of Lipoedema; Wounds: London, UK, 2017.
2. Dayan, E.; Kim, J.N.; Smith, M.L.; Seo, C.A.; Damstra, R.J.; Schmeller, W.; Frambach, Y.; Carmody, M.A.; Földi, E.; Rockson, S.G.
Lipedema—The Disease They Call Fat; The Lipedema Project at The Friedman Center for Lymphedema Research and Treatment
in Collaboration with Lymphatic Education & Research Network (LE&RN); LE&RN: New York, NY, USA, 2017.
3. Foeldi, M.; Foeldi, E. Földi’s Textbook of Lymphology: For Pysicians and Lymphedema Therapists; Elsevier Urban & Fischer: München,
Germany, 2012.
4. AL-Ghadban, S.; Cromer, W.; Allen, M.; Ussery, C.; Badowski, M.; Harris, D.; Herbst, K.L. Dilated Blood and Lymphatic Microvessels,
Angiogenesis, Increased Macrophages, and Adipocyte Hypertrophy in Lipedema Thigh Skin and Fat Tissue. J. Obes.
2019, 2019, 8747461. https://doi.org/10.1155/2019/8747461.
5. Buck, D.W.; Herbst, K.L. Lipedema: A Relatively Common Disease with Extremely Common Misconceptions. Plast. Reconstr.
Surg. Glob. Open 2016, 4, e1043. https://doi.org/10.1097/GOX.0000000000001043.
6. Herbst, K.L.; Kahn, L.A.; Iker, E.; Ehrlich, C.; Wright, T.; McHutchison, L.; Schwartz, J.; Sleigh, M.; Donahue, P.M.; Lisson, K.H.;
et al. Standard of Care for Lipedema in the United States. Phlebology 2021, 36, 779–796.
https://doi.org/10.1177/02683555211015887.
7. Reich-Schupke, S.; Schmeller, W.; Brauer, W.J.; Cornely, M.E.; Faerber, G.; Ludwig, M.; Lulay, G.; Miller, A.; Rapprich, S.; Richter,
D.F.; et al. S1 Guidelines: Lipedema: Guidelines. JDDG J. Dtsch. Dermatol. Ges. 2017, 15, 758–767.
https://doi.org/10.1111/ddg.13036.
8. Bertsch, T.; Erbacher, G.; Elwell, R. Lipoedema: A paradigm shift and consensus. J. Wound Care 2020, 29, 1–51.
https://doi.org/10.12968/jowc.2020.29.Sup11b.1.
9. Erbacher, G.; Bertsch, T. Lipoedema and Pain: What Is the Role of the Psyche?—Results of a Pilot Study with 150 Patients with
Lipoedema. Phlebologie 2020, 49, 305–316. https://doi.org/10.1055/a-1238-6657.
10. Torre, Y.S.-D.L.; Wadeea, R.; Rosas, V.; Herbst, K.L. Lipedema: Friend and Foe. Horm. Mol. Biol. Clin. Investig. 2018, 33, 20170076.
https://doi.org/10.1515/hmbci-2017-0076.
11. Jeziorek, M.; Szuba, A.; Kujawa, K.; Regulska-Ilow, B. The Effect of a Low-Carbohydrate, High-Fat Diet versus Moderate-Carbohydrate
and Fat Diet on Body Composition in Patients with Lipedema. DMSO Diabetes Metab. Syndr. Obes. Targets Ther. 2022,
15, 2545–2561. https://doi.org/10.2147/DMSO.S377720.
12. Keith, L.; Seo, C.A.; Rowsemitt, C.; Pfeffer, M.; Wahi, M.; Staggs, M.; Dudek, J.; Gower, B.; Carmody, M. Ketogenic Diet as a
Potential Intervention for Lipedema. Med. Hypotheses 2021, 146, 110435. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2020.110435.
13. Ehrlich, C.; Iker, E.; Herbst, K.L.; Kahn, L.-A.; Sears, D.D.; Kenyon, M.; McMahon, E. Lymphedema and Lipoedema Nutrition Guide.
Foods, Vitamins, Minerals, and Supplements; Lymph Notes: San Francisco, CA, USA, 2015.
14. Sørlie, V.; De Soysa, A.K.; Hyldmo, Å.A.; Retterstøl, K.; Martins, C.; Nymo, S. Effect of a Ketogenic Diet on Pain and Quality of
Life in Patients with Lipedema: The LIPODIET Pilot Study. Obes. Sci. Pract. 2022, 8, 483–493. https://doi.org/10.1002/osp4.580.
15. Cannataro, R.; Michelini, S.; Ricolfi, L.; Caroleo, M.; Gallelli, L.; De Sarro, G.; Onorato, A.; Cione, E. Management of Lipedema
with Ketogenic Diet: 22-Month Follow-Up. Life 2021, 11, 1402. https://doi.org/10.3390/life11121402.
16. Jeziorek M, Szuba A, Sowicz M, Adaszyńska A, Kujawa K, Chachaj A. The Effect of a Low-Carbohydrate High-Fat Diet on Laboratory Parameters in Women with Lipedema in Comparison to Overweight/Obese Women. Nutrients. 2023 Jun 2;15(11):2619. doi: 10.3390/nu15112619. PMID: 37299581; PMCID: PMC10255157.
17. Dudek JE, Białaszek W, Ostaszewski P, et al. Depression and appearance-related distress in functioning with lipedema. Psychol Health Med. 2018;23(7):846–853. doi:10.1080/13548506.2018.14597507
18. Dudek JE, Białaszek W, Ostaszewski P. Quality of life in women with lipoedema: a contextual behavioral approach. Qual Life Res. 2016;25 (2):401–408. doi:10.1007/s11136-015-1080-x